Basisoptie Sociale & Technische Vorming (2e jaar)

Inhoud

Deze keuze biedt een veelzijdige en technisch-theoretische opleiding die zich richt tot leerlingen die sociaal voelend zijn en die hun sociale vaardigheden verder willen ontwikkelen. Daarnaast is er ruim aandacht voor wetenschappen en hun concrete toepassingen.

Aan bod komen de inleidende technische begrippen: je leert over persoonlijke en lichaamshygiëne, voedings- en onderhoudshygiëne. Daarnaast leer je de basisbegrippen in de keuken kennen: je verneemt meer over technieken (reinigen en snijden, gaar maken, door koken en bakken, …), bereidingen en grondstoffen die het meest gebruikt worden in recepten. Je leert ook over voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Dit gebeurt zowel in theorie- als in praktijklessen.

Naast 5 uur sociale en technische vorming (theorie en praktijk) wordt het basispakket aangevuld met 1 uur Frans, 1 uur Nederlands en 1 uur P.O.

Voor wie bedoeld?

De leerling die voor deze optie kiest, is theoretisch aangelegd maar is daarnaast ook praktisch ingesteld. Je bent creatief en sociaalvoelend en je hebt interesse voor wetenschappen en hun concrete toepassingen en voor het brede domein van voeding. Je onderzoekt en experimenteert graag met materialen en voeding.

In het 1ste jaar behaalde je goede cijfers voor alle vakken. Je houdt rekening met het advies dat je kreeg bij het eindrapport van het 1ste jaar.

Wat na het 2de jaar?

Deze basisoptie bereidt je voor op de tweede graad Sociale en Technische Wetenschappen. Je kan natuurlijk ook overstappen naar een andere richting in TSO, BSO of KSO.

Lessentabel

Leerjaar 2STV
Godsdienst 2
Nederlands 5
Frans 4
Engels 2
Wiskunde 4
Geschiedenis 2
Aardrijkskunde 1
Natuurwetenschappen 1
Techniek 2
Sociale en Technische Vorming 5
Lichamelijke opvoeding 2
Muzikale opvoeding 1
Plastische opvoeding 1
Leefsleutels 1
Totaal 33*

* In het tweede jaar wordt het uurtje Leefsleutels als 33ste lesuur in de lessentabel opgenomen.