TAJO, een nieuw initiatief in Gent, start op het St.-Janscollege

Gepost op 4 april 2019 om 07:40 • Uncategorized

In Gent start vanaf september TAJO, Talentatelier voor Jongeren. Dit is een ervaringsgerichte zaterdagschool voor maatschappelijk kwetsbare jongeren van 10 tot 14 jaar. Het is een privé-initiatief van een reeks ondernemers en academici. Zij willen met ervaringsgerichte praktijkateliers en plaatsbezoeken deze jongeren de samenleving en zichzelf laten ontdekken, hen meer perspectief geven op een hoopvolle toekomst en hen daardoor ook behoeden voor vroegtijdig schoolverlaten.

Om de jongeren de kans te bieden hun talenten te ontwikkelen organiseert TAJO een driejarige cyclus van 30 zaterdagen per jaar ‘ervaringsleren’: boeiende praktijkateliers, gegeven door professionals uit een 15-tal vakgebieden: zorg, recht, journalistiek, media, ondernemerschap, wetenschap, sport, cultuur… Elk van deze mensen neemt vrijwillig deel en is gedreven om deze jongeren te informeren, hun passie over te brengen en te motiveren om zichzelf te ontplooien.

In samenwerking met de stad Gent selecteerden de initiatiefnemers de wijk St-Amandsberg en zal TAJO vanaf 28 september 2019 elke zaterdag te gast zijn in het St-Janscollege Campus Visitatie. Er wordt gestart met 2 klassen van elk 25 jongeren, in een sterke samenwerking met zowel de ouders, de teams van de basisscholen als de wijkverantwoordelijken. De 7 omringende basisscholen werken alvast enthousiast mee aan de instroom van de jongeren.

De ambitie is groot

Maar dit is slechts de eerste stap. Op termijn beoogt TAJO enkele honderden Gentse maatschappelijk kwetsbare jongeren van 10 tot 14 jaar een toekomstperspectief te geven en hun algemene vaardigheden te vergroten, om hen zo te wapenen tegen demotivatie, schooluitval, delinquentie, jeugdwerkloosheid en radicalisering.

Inspiratie

TAJO is nieuw in Gent maar het principe van ervaringsgericht weekendonderwijs is elders al met succes uitgetest. TAJO haalt inspiratie uit de IMC Weekendschool in Nederland en uit ToekomstATELIERdelAvenir in Brussel (TADA). Zowel TADA als de IMC Weekendschool zijn succesvol in het laten doorstromen van deze jongeren. De sociale impact meten is ook voor TAJO van groot belang. Daarom is er een wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met de Universiteit Gent en haar geassocieerde hogescholen, om de impact van het initiatief te meten bij de jongeren, hun familie en omgeving.

Wat maakt TAJO zo bijzonder?

Ondanks alle inspanningen blijft maatschappelijke kwetsbaarheid kansen ontnemen. Vandaar TAJO want

* TAJO helpt kinderen die talenten ontdekken waarmee ze later beroepsmatig aan de slag kunnen, biedt hen steeds nieuwe impulsen en boeiende leermomenten die goesting geven en die de zin aanmoedigen om te leren

* TAJO geeft veel aandacht aan het welbevinden en de discipline om door te zetten

* TAJO gaat preventief te werk en richt zich op leerlingen van het vijfde leerjaar lager onderwijs tot en met het eerste jaar secundair onderwijs (10-14 jaar)

* TAJO vraagt van de kinderen een strikt engagement voor 3 jaar a rato van 30 sessies per jaar

* TAJO brengt werelden samen die elkaar in het gewone leven weinig of niet ontmoeten

Dit structureel initiatief wil toekomstgericht werken aan een betere, geïntegreerde samenleving!

De initiatiefnemers zijn Prof. Dr. Anne De Paepe (prorector UGent), Em. Prof. Erik De Lembre, Johnny Thys (bestuurder van vennootschappen), Claudia van Egmond (voormalig HR manager ING Bank België en gedelegeerd bestuurder) en Luc De Bruyckere (bestuurder van vennootschappen en voorzitter).

Meer informatie vind je op de website www.tajo.be

Bekijk hier het AVS Nieuwsbericht: