4de jaar – Latijn STEM

In het 4de jaar wordt het Latijn verder uitgediept. De laatste puzzelstukken van de taalstudie en vocabularium worden op hun plaats gelegd, oefeningen zetten de theorie vast en nieuwe teksten bieden zich aan.  Ze worden nu wel wat complexer. Tekst vertalen, begrijpen en kritisch benaderen wordt een uitdagende bezigheid.

In het vierde jaar maak je kennis met enkele werken die beroemde Romeinen twintig eeuwen geleden hebben geschreven en die sindsdien behoren tot het culturele erfgoed van Europa.

Julius Caesar

Natuurlijk ken je Julius Caesar, de illustere Romeinse generaal die Gallië veroverde en ervoor zorgde dat ook onze streken ooit tot het uitgestrekte Romeinse Rijk behoorden.

In het beroemde boek dat hij over zijn veldtochten schreef vinden we niet alleen Romeinse propaganda, maar ook verhalen van migrerende volkeren, massamoorden, verraad, expedities in onbekende gebieden en vreemde culturen.

Ovidius

De dichter Ovidius zag al dat oorlogsgeweld niet zitten.  Hij schreef liever over de liefde en bracht in zijn verhalende gedichten de hele Griekse mythologie tot leven. We kunnen ze zeker niet allemaal lezen, maar hopen je wel kennis te laten maken met Daedalus en Icarus, koning Midas of de jongeling Narcissus!


In Latijn STEM heb je 5 uur wiskunde en 1 uur computerwetenschappen. In het derde jaar werd een basis van programmeren in Python gelegd. In het vierde jaar zetten we dit leerproces verder. Zo leren we een algoritme schrijven. Via een algoritme kunnen we complexere berekeningen, zoals het oplossen van een kwadratische vergelijking, laten uitvoeren door de computer.

Daarnaast leren we ook werken met “bibliotheken, klassen en objecten”. Die heb je  nodig om een eigen app te ontwikkelen.

STEM vraagt om integratie van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Het is dan ook de bedoeling om programmeervaardigheden in te zetten bij een reëel probleem. Kunnen we de snelheid van een vallend object meten en berekenen via Adafruit Playground Express? Ga je deze uitdaging graag samen met ons aan?

Na een tweede graad in Latijn-STEM kan je in de 3de graad eventueel kiezen voor een studierichting met 6 of 8 uur wiskunde.

Lessentabel alle studierichtingen 4de jaar_huidig schooljaar

Lessentabel alle studierichtingen 4de jaar_volgend schooljaar (modernisering)

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie