Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62

4de jaar – Latijn en Latijn-STEM

In het 4de jaar wordt het Latijn verder uitgediept. De laatste puzzelstukken van de taalstudie en vocabularium worden op hun plaats gelegd, oefeningen zetten de theorie vast en nieuwe teksten bieden zich aan.  Ze worden nu wel wat complexer. Tekst vertalen, begrijpen en kritisch benaderen wordt een uitdagende bezigheid.

In het vierde jaar maak je kennis met enkele werken die beroemde Romeinen twintig eeuwen geleden hebben geschreven en die sindsdien behoren tot het culturele erfgoed van Europa.

Julius Caesar

Natuurlijk ken je Julius Caesar,  de illustere Romeinse generaal die Gallië veroverde en ervoor zorgde dat ook onze streken ooit tot het uitgestrekte Romeinse Rijk behoorden.

In het beroemde boek dat hij over zijn veldtochten schreef vinden we niet alleen Romeinse propaganda, maar ook verhalen van migrerende volkeren, massamoorden, verraad, expedities in onbekende gebieden en vreemde culturen.


Ovidius

De dichter Ovidius zag al dat oorlogsgeweld niet zitten.  Hij schreef liever over de liefde en bracht in zijn verhalende gedichten de hele Griekse mythologie tot leven. We kunnen ze zeker niet allemaal lezen, maar hopen je wel kennis te laten maken met Daedalus en Icarus, koning Midas of de jongeling Narcissus!

 

 

 

Lessentabel

Lessentabellen 4de jaar – 2023-2024

Derde graad

De studierichting is inhoudelijk verwant met de volgende studierichtingen in de 3de graad

  • Latijn-moderne talen
  • Latijn-wetenschappen
  • Latijn-wiskunde

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie