Humane wetenschappen
Humane wetenschappen is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit (Domeinoverschrijdend). Je krijgt een brede algemene vorming.
De vakken Sociologie en psychologie, Filosofie en Kunstbeschouwing zijn nauw verbonden met elkaar. Je zal ondervinden dat er heel wat raakvlakken zijn, en daarom proberen we geregeld vakoverschrijdend samen te werken. Aan de hand van een aantal onderzoeksthema’s werken we bepaalde leerstofonderdelen uit de cursussen verder uit en doen we ervaringen op in verband met verschillende onderzoeksvaardigheden.
Wat mag je verwachten van de nieuwe vakken in de studierichting Humane Wetenschappen?
SOCIOLOGIE EN PSYCHOLOGIE
In dit vak maak je kennis met verschillende psychologische en sociologische theorieën. Je krijgt een dieper inzicht in de mens, zijn gedragingen en zijn houding binnen de (hedendaagse) samenleving.
In de tweede graad richten we ons op de volledige levensloop van de mens, van bij de geboorte tot het sterven, en alle fasen die daartussen liggen. Je krijgt daarnaast ook een ruim beeld van de vorming van onze persoonlijkheid: Hoe worden wij die specifieke mens die wij zijn? Welke rol speelt onze opvoeding daarbij? Welk socialisatieproces doorlopen we? Ten slotte analyseren we onze interactie met de anderen: waarom gedraag ik mij tegenover bepaalde personen op deze manier?
FILOSOFIE
KUNSTBESCHOUWING
In dit vak leer je kijken en luisteren naar kunst. De nadruk ligt hierbij op vijf grote kunstcomponenten: lijnen & vormen, perspectief, kleuren & contrasten, licht & schaduw en beweging. Je bent zowel op een theoretische als praktische manier met kunst bezig. Je kijkt, bestudeert, analyseert en maakt zelf verschillende vormen van kunst. Kunstbeschouwing is geen Plastische Opvoeding en ook geen Esthetica: dit vak bewandelt een mooie middenweg…
Leerlingenprofiel
Je verwerft inzicht in complexe theorieën, leert vlot verbanden leggen tussen verschillende leerinhouden en bouwt logische redeneringen op. Je bent bereid om op een analytische, wetenschappelijke, abstracte en filosofische manier de mens en zijn leefwereld (de samenleving) te bestuderen. Bovendien krijg je inzichten mee om een grote verscheidenheid aan aspecten van het menselijk bestaan te kunnen begrijpen.
Lessentabel
Derde graad
De studierichting is inhoudelijk verwant met de volgende studierichtingen in de 3de graad
- Humane wetenschappen
- Welzijnswetenschappen (Doorstroom – Domeingebonden) – niet op Sint-Janscollege