Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62

4de jaar – Economische wetenschappen

Voor het vak economie behandelen we een aantal thema’s, verlaten de kleine zelfstandige ondernemer (thema’s in het 1ste jaar van de 2de graad) en gaan kijken naar multinationals.

In het eerste thema vergelijken we kleine en grote ondernemingen. We bepalen (grafisch en wiskundig) de optimale productiegrootte, analyseren het kostenverloop, berekenen de winst of het verlies. Je merkt het: de eerste maanden van het 4de jaar zijn economie en wiskunde nauw met elkaar verbonden. Daarnaast bestuderen we hoe ondernemingen kunnen groeien.

In thema 2 blijven we niet in België en kijken we over de grenzen heen: eerst naar de Europese Unie en haar geschiedenis en dan verder naar de hele wereld. Het belang van internationale handel komt aan bod en de rol die de overheid daarin speelt.

In het derde thema bundelen we onze economische inzichten en bekijken ze vanuit een ruimer perspectief. We vergelijken de groei en welvaart van België met die van andere (Europese) landen en behandelen ook de keerzijde van de economische groei. Stress op het werk, de impact op het milieu, de kloof tussen arm en rijk… We stellen ons ook de vraag hoe de overheid hier kan optreden.

Lessentabel

Lessentabellen 4de jaar – 2023-2024

Derde graad

De studierichting is inhoudelijk verwant met de volgende studierichtingen in de 3de graad:

  • Economie-moderne talen
  • Economie-wiskunde
  • Bedrijfswetenschappen (Doorstroom – Domeingebonden)  – niet op St.-Janscollege

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie