4de jaar – Economie A

Je hoeft geen voorkennis te hebben om in het vierde jaar in de richting Economie te kunnen starten.

Wat je wel moet weten is of je een voorkeur hebt voor talen of voor wiskunde. In het tweede jaar van de 2de graad moet je nl. kiezen tussen Economie A en Economie B. In Economie A ligt het accent op de talen en iets minder op wiskunde, terwijl het in Economie B net omgekeerd is.

Voor het vak economie is er geen verschil tussen Economie A en Economie B. We behandelen een aantal thema’s, verlaten de kleine zelfstandige ondernemer (thema’s in het 1ste jaar van de 2de graad) en gaan kijken naar multinationals.

In het eerste thema vergelijken we kleine en grote ondernemingen. We bepalen (grafisch en wiskundig) de optimale productiegrootte, analyseren het kostenverloop, berekenen de winst of het verlies. Je merkt het: de eerste maanden van het 4de jaar zijn economie en wiskunde nauw met elkaar verbonden. Daarnaast bestuderen we hoe ondernemingen kunnen groeien.

In thema 2 blijven we niet in België en kijken we over de grenzen heen: eerst naar de Europese Unie en haar geschiedenis en dan verder naar de hele wereld. Het belang van internationale handel komt aan bod en de rol die de overheid daarin speelt.

In het derde thema bundelen we onze economische inzichten en bekijken ze vanuit een ruimer perspectief. We vergelijken de groei en welvaart van België met die van andere (Europese) landen en behandelen ook de keerzijde van de economische groei. Stress op het werk, de impact op het milieu, de kloof tussen arm en rijk… We stellen ons ook de vraag hoe de overheid hier kan optreden.

Lessentabel alle studierichtingen 4de jaar_huidig schooljaar

Lessentabel alle studierichtingen 4de jaar_volgend schooljaar (modernisering)

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie