De Romeinse keuken en eetgewoonten leren kennen
Hoe kan je beter de Romeinse keuken en eetgewoonten leren kennen dan door het in de praktijk uit te proberen?
Daarom gingen de leerlingen van het tweede jaar thuis in de keuken aan de slag om in de les Romeinse gerechten op tafel te toveren.
Authentieke recepten, die in het kookboek van de top-chef Apicius bewaard zijn, zoals isicia (gehaktballetjes met rozijnen, honing en peper), of moretum (opgeklopte kaas met verse kruiden), werden aangevuld met mediterrane klassiekers zoals gegrilde courgettes, olijven en vijgen.
Voor de gelegenheid waren de porties gereduceerd tot aperitiefhapjes, waarmee we op het einde van de voormiddag de eerste honger konden stillen.
De Romeinen aten liggend, en zonder bestek te gebruiken: Met stukjes brood en met hun vingers stopten ze het eten in hun mond. Net zoals zij hebben we dus uitgebreid onze handen gewassen voordat we aan tafel gingen.
Een gestoofde champignon of een druipend honinggebakje op een elegante wijze naar binnen spelen bleek nog niet zo gemakkelijk, maar lekker eten, daar kenden ze wel wat van, die Romeinen!