Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
De leerlingen van het eerste jaar op uitstap naar Brussel en de plantentuin van Meise woensdag 29 juni 2022

Op 6 en 10 mei konden na twee jaar onderbreking de excursies voor de leerlingen van het eerste jaar opnieuw doorgaan. Op de ene dag bezochten ze het historische centrum van Brussel en het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark, op de andere dag struinden ze door de plantentuin in Meise. Zo konden de leerlingen in uiteenlopende activiteiten de leerstof uit verschillende vakken buiten de schoolmuren toepassen.

In Brussel stond er een stadswandeling op het programma. Gewapend met hun smartphone ontdekten de eerstejaars aan de hand van QR-codes verschillende bekende en minder bekende plekjes van onze hoofdstad. Actieve opdrachten, zoals een Brusselaar aanspreken in het Frans en een TikTok-filmpje maken in de prachtige Sint-Hubertusgalerij maakten de tocht luchtig en gevarieerd. Op het einde werden de leerlingen getrakteerd op pain à la grecque, een – ondanks de misleidende benaming – typisch Brusselse lekkernij.

In het Museum voor Kunst en geschiedenis flitsten de leerlingen net als Suske en Wiske met de teletijdmachine even terug naar de tijd van het Oude Egypte. Een halve dag lang kregen ze meer informatie over hoe het leven toen was. De gidsen vertelden aan de hand van de archeologische objecten in het museum over het dagelijks leven van de Egyptenaren, de goden waarin ze geloofden, en het leven na de dood, wat in die tijd zeer belangrijk was. Tijdens de rondleiding konden de leerlingen zelfs echte mummies van zowel mensen als dieren bewonderen!

In Meise nodigde het zonnige weer de leerlingen uit voor een aangenaam bezoek vol natuur- en aardrijkskunde. De ene halve dag legden ze een oriëntatieloop af in groepjes van vijf. Via verschillende aardrijkskundige opdrachten en uitdagingen konden ze in deze toffe gps-zoektocht uiteindelijk de verborgen schat opsporen. Tijdens de andere halve dag ontdekten de leerlingen in een biotoopstudie de samenhang tussen de levende en niet-levende aspecten van de omgeving. Alle biotische en abiotische factoren, zoals dat in de vaktaal heet, werden door de leerlingen gemeten in een bos, en vervolgens vergeleken met de resultaten in een open ruimte aan de beek. Een krachtig staaltje vakmanschap! Als afsluiter konden de leerlingen nog even gaan snuisteren in de serres, waar een enorme verzameling exotische planten in alle maten, vormen en kleuren te bewonderen viel. Meer dan de moeite waard! Enthousiaste leerlingen spraken tijdens de terugrit over een leuke en leerrijke uitstap: Een eerste editie van een nieuwe traditie!

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie