Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
STEMfluencers op school! woensdag 3 mei 2023

Op maandag 24 april kwamen in de voormiddag 3 STEMfluencers naar onze school. Jongeren inspireren voor de wondere wereld van techniek en wetenschap, dat is wat STEMfluencers doen! Het zijn jonge ingenieurs, operatoren, laboranten, onderzoekers, technici of andere profielen die met beide voeten in de sector staan. Ze brengen een inspirerend verhaal aan jongeren die aan het begin van hun middelbare schoolcarrière staan, nog heel wat te ontdekken hebben en dus nog veel studiekeuzes moeten maken. Tijdens een gastles van 2 lesuren vertellen ze aan leerlingen uit het eerste jaar over hun STEM-studies en STEM-beroep en geven ze een eigen kijk op hoe ze met hun job bijdragen aan oplossingen voor heel wat maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, energietransitie en gezondheid. De leerlingen maakten op voorhand een keuze uit de 3 STEMfluencers en iedereen kon de gastles van zijn eerste keuze bijwonen.

Het was een leerrijke voormiddag waarin leerlingen ontdekt hebben dat overal in ons dagelijks leven chemie zit. We maakten kennis met Tim De Seranno van Bekaert. Hij gaf ons een inkijk in hoe metaaldraad van Bekaert niet enkel in de typische Bekaert afsluitingen zit maar ook in profielen van banden, de metalen kurkhouders op champagne flessen… Hij liet ons kennis maken met zijn project / onderzoek naar het optimaliseren van een waterstofkatalysator. In deze katalysator zitten staalvezels en Bekaert voert onderzoek uit naar de ideale staalvezels voor optimale waterstofproductie.

Joris Panis van Novartis kwam meer uitleg geven over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Hij liet ons kennismaken met de veiligheidsvoorschriften en het belang van hygiëne in labo’s. De leerlingen mochten oefenen hoe laboranten zich omkleden om van de vuile zone naar de propere / steriele zone te gaan, hoe ze steriele handschoenen moeten aandoen zonder met hun handen de steriele buitenkant aan te raken, en a.d.h.v. UV licht keken ze hoe goed ze hun handen gewassen hadden.

Ook Elise De Munter van Eurofins CDMO kwam vertellen over de ontwikkeling en onderzoeken van medicijnen en vaccins. Hier kregen we voornamelijk uitleg over het scheiden van mengsels en hoe Elise eiwitten uit stalen haalt om nadien te kunnen onderzoeken.

Lieslot De Keukelaere , STEM-leerkracht

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie