Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Technologische Opvoeding inspireert met Lego Mindstorms NXT vrijdag 17 april 2009

Met Lego Mindstorms NXT is het mogelijk om het thema sturingen binnen het vak technologische opvoeding op een inspirerende manier in de klas te brengen.

Met dit pakket kan je zelf robots bouwen en programmeren maar, zoals de naam al zegt, het kost wel wat denkwerk! Het is trouwens niet vergelijkbaar met de traditionele Legodozen. Lego Mindstorms NXT combineert een programmeerbare minicomputer met elektrische motoren, sensoren en Lego-onderdelen.

Het brein van de Legorobot is een computertje dat de NXT wordt genoemd. In het geheugen van de NXT worden de programma’s opgeslagen die vertellen wat de robot zal doen.
De NXT is voor zien van 7 poorten waarop de verschillende andere NXT-onderdele kunnen aangesloten worden. Er zijn 3 servomotoren om de robot te laten bewegen en 4 sensoren. De sensoren zijn de voelsprieten van de computer. Er is een tastsensor, een geluidssensor, een lichtsensor en een ultrasone sensor die afstanden kan meten en obstakels kan zien.
De NXT heeft ook een ingebouwde luidspreker waardoor de gebouwde robot ook een beetje kan praten.

Uit zichzelf is de Mindstorms NXT, net als iedere robot, tot weinig in staat. Alle intelligentie moet worden toegevoegd en dat doen de leerlingen via de software.

De leerlingen werken in groepjes van 2 à 3 leerlingen om voor de robot een programma te schrijven. Door het slepen en koppelen van programmeerblokjes stellen zij zelf een programma samen.

Vervolgens gaan ze per programmeerblok de instellingen van bijvoorbeeld een motor veranderen. Het gemaakte programma kan dan snel via bluetooth of USB naar de robot worden gestuurd. Zo gaan de leerlingen hun zelfgeschreven programma (of een deel ervan) uittesten op de robot. Het is een proces van programmeren, uittesten, verbeteren, opnieuw uittesten en uiteindelijk trots zijn op de gevonden oplossing.

Op deze manier van werken, leren ze snel inzicht krijgen in de gevolgen van het programmeren.

Creativiteit, samenwerking en probleemoplossend denken zijn noodzakelijk om een mooi resultaat te bereiken. Kortom, Mindstorms zet de leerlingen op een leuke en leerzame manier aan het werk en aan het denken!

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie