Zou de mest van koeien een oplossing kunnen bieden voor de opwarming van de aarde?
Met deze vraag in hun hoofd stapten op 16 november de leerlingen van het tweede jaar studierichting STEM Wetenschappen de bus op. De bestemming was hoevewinkel ‘Den boerentoog’ in Lokeren, een boerderij die samenwerkt met het bedrijf Biolectric. Samen produceren ze door middel van koeienmest hun eigen elektriciteit.
Op de boerderij kregen de leerlingen een rondleiding, bestaande uit twee delen.
Tijdens het eerste deel van de rondleiding werd een kijkje genomen in de stallen. De boer vertelde hier onder andere hoe de mest opgevangen en getransporteerd wordt. In het tweede deel zagen de leerlingen wat er met deze mest gebeurt. In de vergaderzaal kregen ze een korte presentatie, die wat meer vertelde over het bedrijf en de elektriciteitsproductie. Daarna mochten de leerlingen een kijkje nemen naar de opslagkoepel van de mest en de generator. Ze kregen ook de kans om zelf de motor te doen starten.
Als slot van de rondleiding maakten onze tweedejaars kennis met de pasgeboren kalfjes en zagen ze waar de koeien gemolken worden.
Met een luid applaus werd de boer bedankt voor de leerrijke rondleiding en vertrokken onze STEM-leerlingen terug richting Sint-Amandsberg, blij met het antwoord dat ze hadden gekregen op hun vraag!