Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Beroepenavond 2017 maandag 27 maart 2017

Klik hier om het volledige fotoalbum te bekijken

Voor onze laatstejaars is het dezer dagen de meest gehoorde vraag: “Wat ga je volgend jaar doen?”

Onderzoek wijst uit dat een goed opgebouwd en intensief studiekeuzeproces één van de belangrijkste voorwaarden is voor welslagen in het hoger onderwijs.

SJC tracht zijn laatstejaars hierin te begeleiden via een doordacht studiekeuzetraject aan de hand van studiekeuzewijzers en verschillende activiteiten, onder meer de info-avond WIHO, de SID-IN beurs en de beroepenavond, één van die vele stevige tradities van SJC.

In hun studiekeuzeproces raden we de leerlingen aan vijf stappen te zetten, al dan niet in wisselend tempo en in wisselende volgorde:

1. exploratie van zichzelf (interesses, persoonlijkheid, waarden, capaciteiten)

2. verkenning van het hoger onderwijs in de breedte (onder meer bachelor- en mastersysteem)

3. verkenning van het hoger onderwijs in de diepte (gericht informatie zoeken over specifieke studierichtingen), onder meer door deelname aan de SID-IN beurs

4. de knoop doorhakken

5. binding met je keuze

De beroepenavond sluit aan bij de derde stap en biedt onze laatstejaars de kans om in dialoog te gaan met studenten en mensen uit het werkveld.

Het oudercomité en de werkgroep studiekeuzebegeleiding van SJC slaagde er in 140 sprekers te engageren die niet minder dan 65 studierichtingen vertegenwoordigden.

We zijn telkens opnieuw onder de indruk van het enthousiasme waarmee ze vertellen over hun studierichting of job en hun passie overbrengen op de jonge mensen op de drempel van hun studiekeuze.

Voor veel laatstejaars betekent de beroepenavond een waar kantelmoment.

Bevraging leert dat ruim een derde van de zesdejaars na deze avond de knoop doorhakt. Voor andere leerlingen helpt de beroepenavond om het aantal keuzemogelijkheden te beperken. Bij een deel van de leerlingen neemt de twijfel echter opnieuw toe na de beroepenavond, wat uiteindelijk een positief effect kan hebben: het zet deze leerlingen aan om het keuzeproces opnieuw (deels) te doorlopen, wat een nieuwe, meer gefundeerde studiekeuze mogelijk maakt.

Ook voor de oud-leerlingen is de beroepenavond een moment waarnaar ze uitkijken: het is altijd een blij weerzien met ex-jaargenoten en oud-leerkrachten!

We danken van harte Isabelle, Pascale, Kaat en Frédéric van het oudercomité voor hun tomeloze en onvervangbare inzet vanaf oktober tot maart in dienst van onze laatstejaars!

Delphine Deleersnyder en Ruben Verniest, werkgroep studiekeuzebegeleiding

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie