Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Breendonk / Dossinkazerne donderdag 30 maart 2023

Impressies Breendonk/Dossinkazerne januari 2023

Net na de kerstvakantie, op dinsdag 10 januari, gingen we met alle zesdejaars op uitstap in het kader van de lessen geschiedenis. We bezochten de Dossinkazerne in Mechelen, de verzamelplaats voor Belgische joden voor hun transport naar Auschwitz en het Fort van Breendonk, een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De verhalen over de gruwelen maakten ons stil. Hieronder vinden jullie enkele impressies.

De Dossinkazerne:
Dit vond ik een van de beste gidsbeurten ooit! Onze gids heeft zo mooi uitgelegd hoe het ooit zover is kunnen komen. In 1 samenhangend verhaal wou ze ons leren zulke signalen op te pikken en ons aan te zetten in te grijpen wanneer grenzen overschreden worden. En dat met hedendaagse voorbeelden. We hebben hier niet alleen wat geschiedenis bijgeleerd, maar ook een hele hoop levenswijsheid!
Mauro Van Rumst, 6 GWI

In Breendonk stond je gewoon op de plek waar niet zo lang geleden mensen door de ergste dingen moesten. Het voelde zo onbehaaglijk maar zo belangrijk dat dit aan het licht komt. Het voelde zo echt en dichtbij en het was zeker een openbaring en nieuw gevoel van dankbaarheid.
Mira Steenssens, 6 GWI

De kille sfeer in Breendonk was meteen al aangrijpend. De donkere gangen met dikke betonnen muren en de eindeloze cellen waren angstwekkend. De omstandigheden waarin de gevangenen moesten leven: de constante angst, zware lijfstraffen, werk zijn ondenkbaar. Zeker de benauwde folterkamer was toch zeer heftig.
Laila Krikilion, 6 LWI

Ik wist wel hoe het er aan toeging in de concentratiekampen maar het is heel anders als je er in één staat. Ook allerlei details wist ik nog niet. Degene die mij het meest bij zijn gebleven, zijn bijvoorbeeld de joden die gras begonnen te eten, omdat ze zo ondervoed waren. Ook bijvoorbeeld de vrouw van Schmid, die op haar eigen geweldloze manier toch de joden martelde door op het terrein rond te paraderen met taartjes en gebakjes.
Het museum van de kazerne Dossin vond ik minder, maar nog steeds op bepaalde vlakken interessant. Op elk verdiep was er een wand bedekt met foto’s, de verhouding van zwart-wit en gekleurde foto’s gaf de verhouding van de joden die stierven en overleefden in de concentratiekampen. Zo was het visueel zeer zichtbaar hoe bruut de Holocaust was.
Haakon De Clippel, 6 WWI6

Ik vond het een heel pakkende en interessante uitstap. Het geeft weer wat mensen elkaar kunnen aandoen. Mensen kunnen dus heel onmenselijk worden.
Jonas Remy, 6 LWI

Ik vond het heel heftig dat dit allemaal echt gebeurd is. In het fort van Breendonk stonden we letterlijk in de kamers waar die mensen ooit waren. Het is ook nog niet zo lang geleden gebeurd, nog niet eens 100 jaar. Ik vond het moeilijk te beseffen dat die kamers de plekken waren waar die soldaten echt verbleven. In de Dossinkazerne vond ik de muur het beste, het is echt spectaculair dat er elk jaar wel 200 nieuwe foto’s komen. Aan de andere kant is het natuurlijk wel erg dat er zoveel mensen gestorven zijn. Het was een interessante uitstap. Het was wel heftig.
Gülay Ibrahim, 6 EMT1

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie