Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Eindwerk seminarie STEM (6des) woensdag 8 december 2021
De zesdejaars die gekozen hebben voor het seminarie STEM voeren een wetenschappelijk project naar keuze uit en schrijven hierover een eindwerk. De onderzoekers stellen kort voor welke thema’s dit schooljaar aan bod komen:
  • Drones worden vandaag de dag voor allerlei toepassingen gebruikt, van militaire tot civiele doeleinden. In de landbouw bijvoorbeeld worden gewassen ermee geïnspecteerd. Ze bestaan in allerlei varianten. Natuurlijk denkt men het eerst aan de typische quadcopter, die men zo vaak gebruikt, maar een drone is een veelzijdig instrument dat bestaat in allerlei vormen en maten. Zo bestaan er ook drones met een meer traditionele vorm, die op een vliegtuig gelijken.
    Voor ons STEM-eindwerk kiezen wij ervoor om een drone in vliegtuigvorm te maken en willen we die vanop afstand besturen. We zullen dit doen aan de hand van een ge-3D-print frame dat we voor betere aerodynamica zullen bekleden met papier of plastic folie.

  • Biobrandstof, het zal je wel bekend in de oren klinken. Maar wat is dit nu precies? Is het de oplossing voor het klimaat, of heeft het daar niets mee te maken? Is het een goed alternatief voor fossiele brandstoffen? Al deze vragen zullen we onderzoeken en beantwoorden in ons stem project. We gaan op school zelf biobrandstof maken om dit te onderzoeken en zo conclusies te kunnen trekken.
    De eerste vraag kunnen we al beantwoorden. Biobrandstof is brandstof gelijkaardig aan diesel of benzine, maar ze worden niet opgepompt uit de bodem van onze aarde. Biobrandstof wordt gemaakt van plantaardige oliën. Of dit een gevolg heeft op de efficiëntie van het product zullen we later te weten komen.

 

  • Kristallen zijn solide voorwerpen die een gerangschikte structuur hebben. Denk maar aan een diamant of je potlood. Men noemt dit een kristallijn rooster. Deze roosters verschillen in sterkte. De structuur van een diamant verschilt van deze van een potlood. Daarom gebruiken we een potlood om mee te schrijven, omdat we letterlijk laagjes koolstof op ons blad wrijven of, vanuit het perspectief van het potlood, we laagjes van de kristallijne structuur verwijderen. In dit eindwerk zullen we kristallen doen groeien, en tijdens de groei de kristallen blootstellen aan verschillende experimenten. Hieruit zullen we conclusies trekken over de effecten die de experimenten hebben op de groei.

  • Een overschotje rauw vlees, hoe vaak komt dat niet voor? Weggooien is zonde, dus leg je het misschien in de vriezer, maar op welke manier en voor hoe lang? Je zou het voor 2 maanden mogen bewaren in de vriezer. Toch merken wij op dat dit vaak veel langer gebeurt. Als je het vlees ontdooit, hoe lang blijft het dan nog goed? Daarom onderzoeken wij voor ons eindproject van STEM op welke manier men het ingevroren vlees best bewaart en hoe lang je het op die manier mag bewaren.
    Dit is een project waar we dus ook de ecologische kant bekijken, want er wordt nog steeds te veel eten in de vuilnisbak gegooid. We hopen dit probleem opnieuw extra onder de aandacht te kunnen brengen en enkele goede aanbevelingen te kunnen meegeven. Zo willen we ervoor zorgen dat mensen op de hoogte zijn van wat je nog kan doen met rauw vlees en er bewuster mee omgaan.

Op het einde van het schooljaar mogen jullie een update verwachten over elk project. Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten.

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie