Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Erasmusproject Challeco woensdag 8 december 2021

Van 7 tot 12 november ging opnieuw een Erasmus+ project door. Deze keer trokken zes leerlingen, samen met mevr. Haeck en mevr. Sierens voor het Challecoproject per trein naar Horsens (Denemarken). Oscar Vigoureux (6HUW2), Lara Hitchinson (6WWI6.2), Merel Huybrechts (6GWI), France Vande Caveye (5WWI6), Anouk Deroo (5WWI8) en Bram Maes (6LWE) en hun begeleiders kenden een boeiende ervaring!

Je leest hieronder een knap verslag van Bram Maes.

De trein begon stilaan te vertragen. Vanuit het raam keken zes leerlingen en twee leerkrachten van het Sint-Janscollege uit op een stad reeds in kerststemming. De eindhalte was in zicht, hun thuisbasis voor de komende week: Horsens, Denemarken.

Eenmaal van de trein werden ze al op het perron verwelkomd door enkele Deense gastheren. “Kom, laten we maar snel naar de stationshal stappen, het is hier ijzig koud” , merkte één van de warmhartige Denen terecht op. “Welcome to Horsens, we hope you’ll have a lovely time with us!”

Heel eerlijk, zelf hadden wij nog nooit van Horsens gehoord. Denemarken was voor ieder van ons het land van Lego, de Vikingen en de vibrante stad Kopenhagen. Horsens, dat op een half uurtje sporen van Aarhus ligt, was tot die dag een terra incognita voor deze acht SJC’ers. Toch werd dit gezellig stadje tijdens deze “Erasmusweek” onze uitvalsbasis voor allerlei fantastische projecten!

Al bij aankomst waren we ervan overtuigd dat dit een memorabele week zou worden. Hoe kon het ook anders met zo’n toffe gastgezinnen en medeleerlingen? Onder het motto ‘samen sterker’ werkten we vier dagen lang samen met Deense, Spaanse en Noorse leerlingen aan verschillende projecten rond ecologie. Zo volgden we op dinsdagmorgen een workshop rond meelwormen, proeverij inbegrepen. Dankzij de kleine broeikasgasuitstoot en de optimale kweekcijfers worden deze kleine diertjes immers wel eens ‘the food of the future’ genoemd. Later die dag maakten we meelwormkoekjes en meelwormbrood: verrassend lekker! Ook bezochten we het recyclagecentrum net buiten de stad, spraken we over culturele verschillen tussen de deelnemende landen en maakten we een kleine reis naar het dorpje ‘Nykøbing Mors’, helemaal in het noorden van Denemarken, waar we (invasieve) oesters plukten! Het was een onvergetelijke ervaring om, zoals de vissers van vroeger met het zeewater tot aan onze dijen op zoek te gaan naar dit Deense goud. Det var så hyggeligt, zo gezellig!

Iedere uitstap was oergezellig en telkens leerden we heel wat nieuws bij, maar wat ons het meeste heeft bijgebracht tijdens deze week, waren de talloze gesprekken over cultuurverschillen binnen de EU. Van de Noorse duurzame visserij-industrie tot het Deense vertrouwelijke schoolbeleid, van de Europese afhankelijkheid van de Spaanse landbouw tot het Scandinavische efficiënte statiegeldbeleid. Het toont ons nog maar eens dat het van onschatbare waarde is om samen te werken met andere Europese landen. Wij als Belgen, kunnen nog veel leren van het Scandinavische vertrouwensbeleid. Andersom zijn wij als bewoners van de lage landen dan weer de absolute fietskoning van Europa! Dit continent kent zo veel interessante personen en innovatieve ideeën. Gelukkig durven wij, Europeanen, onze onderlinge vetes opzij te schuiven en samen te werken aan een beter en efficiënter Europa. Want, echt waar, onze Europese broederschap is zo veel meer dan het EK of het Eurovisiesongfestival. Ieder huisje heeft zijn kruisje en ook op dit continent is er nog veel werk aan de winkel,

maar net zoals in ieder gezin loont het ook in deze grote familie om problemen onder ogen te durven zien en ze samen aan te pakken!

Ode aan de vrede

Leve Europa

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie