Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Mediteren kan je leren op SJC! zondag 4 december 2022

In de ‘vrije ruimte’ in het laatste jaar hebben we dit schooljaar een nieuw aanbod: het seminarie ‘Meditatie’.

Het opzet van dit seminarie is tweeledig: ten eerste bespreken we wat meditatie is en hoe het werkt, maar ook waar het vandaan komt en welke vormen het in verschillende tradities aanneemt. Daarvoor gaan we te rade bij hedendaagse wetenschappers en meditatiebeoefenaars, en verdiepen we ons ook in oude teksten. Ten tweede proberen we ook zelf verschillende meditatietechnieken uit, en bespreken we onze ervaringen daarmee.

Vijftien leerlingen meldden zich voor dit nieuwe aanbod. Zij worden begeleid door dhr. De Baerdemaeker. Twee leerlingen schreven hun eerste bevindingen uit.

Vrienden vroegen wel eens aan mij wat wij nu eigenlijk allemaal doen tijdens meditatie. ‘Is dat niet gewoon zitten en luisteren?’, was de meest gestelde vraag. Ik heb het gevoel dat deze vraag wel vaker terugkomt, dus bij deze een antwoord. Neen en ja. Soms is het wel eens luisteren maar dat is vooral om je op gang te zetten of voor je ademhaling. Na een tijdje gaat dat automatisch en wordt er niet meer zoveel gesproken. Het is voornamelijk zitten of liggen, je ogen sluiten en je gedachten de vrije teugel geven over het onderwerp dat er besproken wordt. Vaak dwaal je wel eens af van het onderwerp maar dat geeft niet. Soms maken we ook eens een wandeling, drinken thee of doen yoga, maar het allerleukste is toch wel de klankschaal.
Er wordt ook vaak wat meer uitleg gegeven over waar meditatie vandaan komt en verschillende soorten en manieren van mediteren. Voor we iets nieuws doen, aan iets nieuws denken of op iets speciaals moeten letten, krijgen we altijd wat context.

Na een lange schooldag, zeker ook na een drukke schooldag, brengt meditatie jou zeker tot rust. Het is een moment om eventjes al jouw stress en zorgen los te laten en eens van de rust genieten. Na meditatie voel ik me altijd weer opgewekt.
Je leert er ook nieuwe mensen uit andere klassen, en jezelf, wat beter kennen. 

Ik ben zeer blij dat ik voor meditatie gekozen heb als seminarie en deze ervaring heb kunnen meemaken. Het is zeker de moeite waard. 

Margot Denorme (6MTWE) en Kaat Philips (6WWI6)

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie