Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Romereis voor 5dejaars zondag 26 juni 2022

Van 4 tot 9 april bezochten 62 vijfdejaars en 7 leerkrachten La Città Eterna, de Heilige Stad, de Stad op Zeven Heuvels. De reis was meer dan geslaagd! Enkele vijfdejaars maakten een reisverslag.

Lunedí, 4 aprile

Ciao a tutti!

Daar stonden we dan, voor de kerk aan de school. Het mottig Belgisch weer was er ook bij, maar dat zorgde er alleen maar voor dat we nog meer stonden te popelen om die bus in te stappen richting Zaventem. Eenmaal de bagage was ingecheckt voelde iedereen de vakantie-vibe wel aan. Na de lange vlucht (die zeer vlot ging eigenlijk) hadden wij toch wel zin om de chalets te verkennen. Onze chaletjes waren zeer gezellig maar wel een beetje koud (maar er is niets dat een deken niet kan fixen). Alles wees erop dat we een goede nachtrust zouden krijgen voor de drukke dag die ons te wachten stond… (Jef Kockelbergh)

Martedí, 5 aprile

Eerst was het vroeg opstaan. We moesten al om half 7 opstaan om na het ontbijt met de bus naar Rome te vertrekken. Toen we met de metro in Rome toekwamen, begonnen we met de Piazza del Popolo. Dit prachtig plein kan je vooral herkennen aan de prachtige symmetrie, aan de leeuwtjes in het midden aan de fontein, maar ook aan de oplichters die er elke dag rozen proberen te verkopen. Na de Piazza del Popolo zijn we naar de magische Pinociotuinen geweest. Dit is een prachtige plek die perfect is om eens een mooie wandeling met je hondje te doen. In dit park hebben we ons even rustig neergezet en geluisterd naar de verhalen over het ontstaan van dit oude Rome.

Daarna was het weer tijd voor een brok toeristenwerk. We hebben eerst de Spaanse trappen bezocht en geluisterd naar het verhaal waarom het de ‘Spaanse’ trappen noemen. Aan de Spaanse trappen hebben we ook nog even op het Piazza di Spagna gestaan en dan zijn we vertrokken naar het Malterorde. Daarna hebben we een zeer mooi museum bezocht met mooie schilderijen die veranderen als je er van een ander punt naar kijkt, en in dat museum was het ‘altaar van de Augusteïsche vrede’ of ook wel ‘Ara Pacis Augustae’ genoemd. Toen zat de voormiddag er al weer op en kregen we nog even vrij om wat eten of een winkeltje te zoeken. (Boris De Moor)

Mercoledí, 6 aprile

Ciao belli!

De tweede dag van ons verblijf in de Eeuwige Stad was aangebroken: de vogels zongen samen hun prachtige serenades, de ochtendzon straalde fier – hoewel ze die dag regen voorspeld hadden – en wij stonden paraat aan onze bushalte om op ontdekking te gaan in het antieke Rome. De één had al wat meer geslapen dan de ander, maar dat hield ons niet tegen! Na ons dagelijkse tripje op het Italiaanse openbaar vervoer, kwamen we aan in het hartje van Rome. We waren nauwelijks uit het metrostation of de gsm’s vlogen de lucht in om een fotootje te maken van hét kenmerk en ook hét pareltje (of eerder parel) van Rome: het Colosseum. Een kolossaal overblijfsel dat zowat als logo fungeert. Maar ons geduld werd nog even op de proef gesteld: het amfitheater stond gepland voor de namiddag. Zo lieten we het Colosseum achter ons en wandelden vol verwachting naar de keizerlijke fora (of wat er nog van overbleef …). Eenmaal geïnstalleerd en in de aanslag om alle verhalen te verslinden, werd ons al snel duidelijk dat het daar the place to be was in het oude Rome. En nu nog! Godzijdank hadden wij een experte tot onze beschikking die ons alles wist te vertellen over de fora. We werden overvallen door de pracht en weelde van het oude Rome. We werden meegesleept naar de tijd van toen en maakten een heuse tijdreis gedurende onze wandeling. Een prachtige eerste indruk van het antieke Rome! Daar wouden we beslist meer van en wat hadden wij geluk … het Colosseum moest nog komen! Maar eerst even genieten van de Italiaanse keuken! (Mauro Van Rumst)

De woensdag was een dag waar veel mensen naar uitkeken (vooral de mensen die een oude taal leren). Het Colosseum was dan ook een echt hoogtepunt. Jammer dat de regen die we juist toen hadden een beetje een domper op de sfeer was, maar dit was dan weer vlug vergeten toen de zon weer uitbrak over het prachtige Circus Maximus. De Aventijn met Santa Sabina was een verassend pareltje dat nog niet velen kenden. Het was dan ook weer een zeer geslaagde maar uitputtende dag (juist zoals het hoort dus) (Margot De Norme)

Arrivederci!

Giovedí 7 aprile

Op de vierde dag deden we een stadsspel aan de hand van een Action Bound, gemaakt door de leerkrachten zelf. We haalden onze paparazzi-skills naar boven en maakten een groepsfoto bij een standbeeld, monument of plaats kenmerkend voor Rome, gingen op zoek naar iemand die op één van de leerkrachten leek, zongen een Italiaans (kinder)liedje of vertaalden enkele Italiaanse spreekwoorden. Ondertussen wandelden we naar de Galleria Borghese: het museum waar je alle meesterwerken van Bernini kan aanschouwen. We werden gegidst in het Engels in groepen van 10 à 15 leerlingen. We zagen onder andere de David, Apollo en Daphne, de bekende filosofen Socrates en Plato en nog zoveel meer! (Paulien Scheire)

Deze dag was heel leerrijk en plezierig. Voor het stadsspel moesten we onze sociale kunsten bovenhalen. We moesten foto’s maken van monumenten maar ook leuke opdrachtjes uitvoeren zoals iemand ten huwelijk vragen, een foto maken met een non en nog veel meer. Zo konden we nog eens Rome ontdekken op een plezierige manier. Mijn groepje en ik vonden het geweldig ook al waren we een uur verdwaald gelopen. In de namiddag hebben we Galleria Borghese bezocht. Dit was een zeer leerrijke rondleiding over belangrijke beelden die we ook al eens in de les esthetica hadden gezien zoals de David of de Roof van Persephone. Daarna hadden we nog even vrij en konden we ergens iets gaan eten. Nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn! (Zeena Vanhoucke)

Venerdí, 8 aprile

Op vrijdag bezochten we de Vaticaanse Musea en het Sint-Pietersplein. In de namiddag ontdekten we Ostia Antica, de oude Romeinse havenstad.

Sabato, 9 aprile

Op de laatste dag van onze ongelofelijk leuke Romereis hebben we nog kunnen nagenieten van de vele bijzondere dingen die we mochten bezichtigen. Denk maar aan Piazza del Popolo, de Trevifontein, het Colosseum, de Il-Gesu kerk en nog zoveel andere bezienswaardigheden. We zijn binnen geweest in Vaticaanstad, waar er ontelbaar veel mooie beelden en kunstwerken zich bevinden. Ook hebben we kunnen genieten van de fantastische Italiaanse keuken en van af en toe eens een ijsje eten. We zijn ook naar het Sint-Pietersplein geweest waar we de imposante Basilica di San Pietro hebben gezien. Kortweg, we hebben ons laten onderdompelen in de rijke cultuur van Rome en we hebben het vooral ook naar ons zin gehad. Daarom vonden we het allemaal spijtig toen het moment was gekomen om de terugweg naar huis te maken. Die verliep goed en na een tijdje zijn we geland in België en na een busrit waren we weer verenigd met onze familie en konden we aan hen al onze avonturen vertellen. We hebben er allemaal enorm van genoten en we raden het iedereen aan! (Charlotte Vyvey)

Ondergedompeld in de cultuur en het stadsleven van Rome beleefden we een onvergetelijke reis. We ontdekten de grote toeristische trekpleisters van Rome, maar zagen ook de minder bekende plaatsjes in de stad. Elke straathoek had wel een fascinerend verhaal over het ontstaan van Rome. Wandelend door de straten kregen we allerlei interessante weetjes mee. De dagen zaten dus goed gevuld, toch kregen we ook voldoende vrije tijd om het centrum zelf te ontdekken. Er was overal wel een restaurantje waar je een lekker, traditioneel gerecht kon proberen. Deze reis was echt een pareltje en zeker iets om nooit te vergeten. (Céleste Bauwens)

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie