Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Sint-Janscollege is eerste ‘mantelzorgvriendelijke school’ dinsdag 4 juni 2024

Sint-Janscollege is eerste ‘mantelzorgvriendelijke school’: “Schoolleven is niet voor iedereen gelijk”

(HLN)

Bijna een kwart van de leerlingen op een middelbare school zijn mantelzorgers en velen daarvan beseffen zelfs niet eens dat ze dit zijn. Toch hebben ze meer aandacht nodig, vinden ze op het Sint-Janscollege. Het leverde de school – als eerste in Gent – de award ‘Mantelzorgvriendelijke School’ op van Samana Nationaal.

Sabine Van Damme

“We vinden het belangrijk dat mantelzorgers uit de vergetelheid gehaald worden en de nodige erkenning en steun vinden, ook op school”, zegt leerkracht Ruth Mennes. “Bijna een kwart van de leerlingen op een middelbare school zijn mantelzorgers. Ze vinden het evident dat ze zorg dragen voor hun inwonende familieleden. Ze komen soms te laat omdat ze een broer of zus met een beperking moeten helpen aankleden of vinden amper tijd voor hun huiswerk omdat ze nog moeten boodschappen doen en koken. We willen deze leerlingen een hart onder de riem steken en kijken hoe we hen beter kunnen ondersteunen.”

De school biedt niet enkel steun aan jonge mantelzorgers, ze maken het thema ook bespreekbaar bij de andere jongeren. “Samen met de mensen van Samana maken we mantelzorg zichtbaar”, zegt leerkracht Peter Parmentier. “Zij ondersteunden ons inhoudelijk en de leerlingen van verschillende klassen vlogen er enthousiast in. Er kwam een mantelzorgdoos, waar alle vragen en suggesties in kunnen gedropt worden, pannenkoeken werden gebakken voor mantelzorgers, gedichten geschreven, posters gemaakt en zelfs een logo ontworpen. Een klas ontwierp een educatief spel om de andere klassen te sensibiliseren. We hopen dat dit wervend kan werken voor andere scholen, want overal zijn er jonge mantelzorgers.”

Leerling Lore zegt: “Super dat mantelzorgers op deze manier merken dat ze niet alleen staan en dat anderen beseffen dat het schoolleven niet voor iedereen gelijk is. We zijn als school dan erg trots op de award en danken iedereen die meehielp. Leuk is ook dat het echt een project was voor en door jongeren, en dat alle initiatieven vanuit ons kwamen.”

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie