Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
STEMmige strijd donderdag 27 februari 2020

STEM Olympiade

De laatste week van januari was een spannend hoogtepunt voor de leerlingen in de STEM-richtingen van het eerste en tweede jaar: De langverwachte voorronde van de Vlaamse STEM-olympiade diende zich aan! In totaal vulden 25.101 leerlingen uit de eerste graad uit 262 Vlaamse scholen de online vragenlijst in. Al hun wiskundig en technisch inzicht hebben ze  aangewend om de verschillende probleemstellingen zo goed mogelijk op te lossen. Enkel de 64 besten mogen het immers tegen elkaar opnemen in de finale!

Het gemiddelde resultaat bedroeg 58,3%, maar heel wat leerlingen van onze school hebben het er veel beter vanaf gebracht: 25 leerlingen behaalden meer dan 100/128, en Axl uit 2MS1 wist zich met zijn uitmuntende score van 120/128 zelfs een plaatsje in de top-64 te verzekeren! Op zaterdag 14 maart zal hij onze school verdedigen in de finaleronde, die zal plaatsvinden in de gebouwen van het ministerie van onderwijs in Brussel. Minister van onderwijs Ben Weyts zal er persoonlijk de prijzen uitreiken. We duimen voor Axl!

In elke school wordt ook een prijs uitgereikt aan de beste leerling na de eventuele finalisten. Op onze school viel die eer te beurt aan Laura uit 2MS1: Voor haar knap resultaat van 117/128 ontvangt ze een jaarabonnement op het wetenschappelijke tijdschrift EOS. We feliciteren alle deelnemers en bedanken hen voor hun inzet!

STEM Tornooi

Tijdens de STEM-lessen buigen de leerlingen van het eerste jaar zich ook over een andere uitdaging: In het kader van het STEM-tornooi werken ze het project ‘De krachtige ketting’ uit. In groepjes van maximum 4 leerlingen ontwerpen ze een kettingreactie, waarbij een knikker via verschillende acties en reacties een bal van maximaal 1kg zoveel mogelijk kracht moet geven. Zo zetten ze hun theoretische kennis uit de lessen om in een concrete realisatie.

Uit de 14 teams zullen de vakleerkrachten de meest geslaagde opstelling selecteren om in de finale de strijd aan te gaan met 43 andere scholen. Op 8 mei worden de finalisten verwacht in Technopolis, waar een jury de winnaars zal bepalen. De leden van de winnende teams ontvangen mooie, aan technologie gerelateerde prijzen, en hun school een gouden, zilveren of bronzen trofee. Het wordt beslist een boeiende dag en een spannende strijd! We wensen onze teams veel succes!

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie