Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
3-daagse Hoge Venen vrijdag 22 december 2017

Klik hier om het foto-album te bekijken

Woensdag 8 november. De ochtend dient zich grijs en grauw aan. De leerlingen van het 5de jaar zijn vroeg uit de veren en staan gepakt en gezakt klaar voor de driedaagse wetenschappelijke excursie naar de Hoge Venen

Het mindere weer deert ons niet, want de eerste dag zijn er voornamelijk indooractiviteiten gepland. Dessel, de plaats waar ons radioactief afval wordt gestockeerd, is de eerste halte. Kortlevend of langlevend radioactief afval, alfa-, bèta- en gammastralen, halveringstijd,… we weten er nu alles van dankzij de deskundigheid van de mensen van Isotopolis.

De namiddag brengt ons naar het Europlanetarium in Genk. We maken daar een virtuele reis door de kosmos en zien sterrenstelsels en planeten ontstaan. Nadien volgt nog een bezoek aan de interactieve tentoonstelling.

Tegen de avond komen we aan in de jeugdherberg van Malmédy, en staat er een wetenschapsquiz op het programma.

Donderdag 9 november. De Hoge Venen wenken in betere weersomstandigheden. De bus brengt ons naar het hoogste punt in België, Signal de Botrange – de ideale plaats om de geologische en geografische evolutie van de Hoge Venen te ontdekken. Deze informatie wordt aangevuld met wetenschappelijk onderzoek van veenwater. Het biologische en chemische luik maken het verhaal over het ontstaan van deze streek compleet.

Er rest ons enkel een stevige wandeling doorheen de erbarmelijke Hoge Venen richting Malmédy, waar water, slijk, rotsen en hellingen vaste ingrediënten zijn. Iedereen komt behouden thuis, oef!

Het virus van het wetenschappelijk onderzoek heeft ons goed te pakken. We willen op de laatste dag onze kennis testen op een bijzondere plek: Vallon des Chantoirs. Deze vallei heeft geen rivier, want het water verdwijnt in grote gaten in het rotsmassief. Bij het bezoek aan zo’n “verdwijngat” zien we dat kalksteen oplost door zuur regenwater, en in de ondergrond verdwijnt. Metingen ter plaatse leren ons echter dat landbouwactiviteiten momenteel dit proces verhinderen. Ook hier worden de geheimen van dit gebied systematisch ontrafelt. In Remouchamps bezoeken we de grotten, waar we het verdwenen water terugvinden, samen met de stalactieten en stalagmieten die het gevormd heeft. Op de ondergrondse rivier varen we terug richting bus om zo in Sint-Amandsberg te eindigen.

Met een pak wetenschappelijke en andere ervaringen verdwijnen we het weekend in…

Koen Van Nuffel (leerkracht)

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie