Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Bistro français dinsdag 10 september 2024

Terugblik: Bistro français – juni

7 juni 2024, de allerlaatste humaniorales Frans voor de leerlingen uit 6HUW2, 6EMT2 en 6MTWE. Die dag sloten we 8 jaar Franse les af met een “bistro français”. En zoals dat er in bistro’s aan toe gaat; de bruisende energie liet niemand onverschillig!

44 leerlingen verwelkomden die dag 44 volwassenen; vanop beide campussen hebben secretariaatcollega’s, collega’s-leerkrachten, directieleden, en enkele externe supporters dit  project mee mogelijk gemaakt. Een immense DANKJEWEL aan elk van hen!  Gedurende 1 lesuur gingen leerlingen en volwassenen met elkaar in gesprek in de vorm van een speeddate. Telkens 1 leerling met 1 volwassene. Je kon je niet voorbereiden op onderwerpen, je kon niet kiezen met wie je samen zat; het lot en de klok beslisten. Een hele uitdaging!

Deze “bistro français” kwam uiteraard niet uit de lucht gevallen. In de lessen Frans werden de leerlingen uitgedaagd en aangemoedigd om te durven spreken. Zo werd onderling Frans spreken tijdens de Franse les een evidentie. Leerlingen ervaarden dat iedereen fouten maakt, op zoek moet naar woorden, zinnen herformuleert. Al doende ebde de remming van schaamte weg en nam het plezier van onderling praten de bovenhand.

Daarnaast wilde ik als leerkracht vreemde talen mijn leerlingen begeleiden in een laatste, belangrijke stap in taalontwikkeling. Ik wou ze allemaal de ervaring rijker maken dat ze wel degelijk in staat zijn gesprekken te voeren in het Frans; ongeacht de context, de gesprekspartner of het onderwerp. Zelfs, en vooral, bij die leerlingen bij wie dit evenement interne alarmbellen deed rinkelen..

Ik ben zó fier op mijn leerlingen. Ik ben zó dankbaar deel uit te maken van het uitzonderlijke SJC-schoolteam.

Geniet van de sfeerbeelden en de getuigenis van Maïté Boone (6EMT2 – 2023-2024).
Evelyne Pannier
Leerkracht Frans en Spaans

 

Onze laatste echte schooldag hier op SJC. Onze hoofden gevuld met stress voor die steeds dichter komende examens, en dan nog extra stress voor zo’n Bistro. ‘Wat gaat dat geven?’, is wat velen van ons dachten.

En wat heeft dat gegeven! Een magisch moment, een mooie afsluiter en een lach op ieders gezicht. Een driegangenmenu (un biscuit français) met champagne (un peu d’eau) was natuurlijk niet te vergeten.

Het idee was simpel: Frans praten. Het doorschuifsysteem was dan weer wat complexer. Na deze ‘speeddates’ enkele malen geoefend te hebben in de les, mochten we onze toch wat zenuwachtige bezoekers verwelkomen. Leerkrachten, directieleden, secretariaatsmedewerkers en zelfs familieleden die even enthousiast als wij hun beste woordje Frans naar boven haalden.

Wat voor anderen misschien raar in de oren klinkt, is voor ons normaliteit. Frans met haar op? Perfect! Zolang het Frans is, dat is de regel. Veertig punten door gewoon te praten in de les? Het werkt even goed als het vreemd klinkt.

Voor we het wisten, was de tijd al om. Afsluiten deden we met een Frans telefoongesprek naar ‘Madame Boonen’.

We willen alle gasten die de tijd genomen hebben hier bij te zijn, enorm bedanken. Vooral willen we de leerkracht bedanken die ons dit jaar enkele uren in de week opfleurde met haar opmerkelijk werkende en unieke manier van lesgeven. Dat mevrouw Pannier onze Franse taal heeft bijgestuurd dit afgelopen jaar, is een feit. Haar aanstekelijke positieve karakter en onvergetelijke glimlach maakten ons helemaal comfortabel in de wereld van het Frans!

Maïté Boone 6EMT2 2023-2024

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie