Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Comenius – Spanje donderdag 5 maart 2015

Van 23 tot 26 februari vond in Cadiz de 7de ontmoeting plaats van 8 scholen, die in een gemeenschappelijk Comeniusproject (gesubsidieerd door de Europese Gemeenschap) nadenken en acties ondernemen rond ecobewustzijn bij jongeren.

Kaat Janssens (5WWI1), Sarah Strybol (5WWI2) en Lena Bulckaert (5MTWE) trokken met Paul Verbeke (leerkracht wetenschappen) en Johan Ackerman (directeur) naar de Zuid-Spaanse stad. De leerlingen verbleven er in gastgezinnen en konden vier dagen met leeftijdsgenoten optrekken.

Het onthaal op de school, het I.E.S. Fernando Aguilar Quignon, was warm en het programma rijk gestoffeerd. Naast de obligate workshops met presentaties door de leerlingen over natuurgebieden, de voor- en nadelen van verschillende energiebronnen – al dan niet groene alternatieven – was er ook tijd voor ontmoeting en uitstappen.

Cadiz is een drukke kuststad, met een modern, veeleer ongezellig stadsdeel. Hoge flatgebouwen staan dicht opeen, maar het strand is uitgestrekt en lokt in de zomer vele duizenden toeristen. Het oude stadscentrum heeft mooie gebouwen (kathedraal, stadhuis,…), pleinen met palmbomen en smalle straten met prachtige huizen. In het stadhuis wachtte ons een ontvangst door de schepen van toerisme en economie!

Een revelatie was het bezoek aan het beschermd natuurgebied Doñana Park. Met twee busjes doorkruisten we het 100.000 hectare grote gebied van bos, moeras en duinen. We hadden aandacht voor fauna en flora.

Bijzonder boeiend was ook het bezoek aan de elektrische centrale van Iberdrola. Als echte would-be-ingenieurs mochten we (goed beschermd door helm en bril) doorheen het industrieel domein wandelen en kregen we de nodige uitleg. Vooral de afbraak van CO2 door algen in een bedrijfje vlakbij de centrale was een interessant voorbeeld van hoe men antwoorden zoekt voor de vervuiling van ons milieu.

Een apotheose ten slotte vormde het korte bezoek aan Sevilla. Het was een eerste kennismaking met een historische stad die zoveel moois te bieden heeft, dat ooit een terugkeer voor ieder van ons buiten kijf staat.

Dat onze vierdaagse in Cadiz daarbij zonovergoten was, met een eerste lentegevoel als gevolg, was mooi meegenomen!

Fotoalbum

 

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie