Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
met Erasmus+ naar Ijsland zondag 9 oktober 2022

Erasmus+: Kennismaking met ICT op een Ijslandse school

Het Europees uitwisselingsprogramma Erasmus+ bracht 2 leerkrachten naar het verre IJsland. Kris Stevens en Koen Van Nuffel bezochten de Giljaskóli in Akureyri in het noorden van het land. De school heeft zo’n 400 leerlingen en 45 leerkrachten.

De missie was duidelijk: onderzoeken hoe ze technologie inzetten in hun klasgebeuren, in het bijzonder het gebruik van chromebooks.

De scholen in Ijsland kennen geen zuivere lagere en secundaire school. Je gaat naar dezelfde school van 6 tot 16 jaar. Ze kennen geen ASO, TSO en BSO,… alles verloopt geïntegreerd. Elke klas heeft een schuifwand, waardoor 2 klassen gemakkelijk kunnen samenwerken. We volgden enkele lessen wiskunde.

In de lessen wordt een variatie aan digitale tools gebruikt. De school koos resoluut om de digitalisering van onderwijs daadkrachtig in te voeren.

Elke klas heeft een Smartboard, een chromebookkar (of iPadkar voor de jongste klassen).

Vele van die apps kennen we, maar toch waren er enkele waarvan we overwegen om die ook op het SJC in te voeren.

Opvallend is ook dat elke school beschikt over ateliers om hout- en metaalbewerking te doen. Ook de keukenklas en textielklas worden dagelijks bezocht door de leerlingen. Dit versterkt de creativiteit van de leerlingen en ook daar wordt technologie toegepast in de ontwerpen en de besturing van de machines.

Om de leerkrachten in hun digitale ontwikkelingen te ondersteunen beschikt de school over een Video- en Podcastruimte en een greenkey studio. Daar kunnen leerkrachten, maar ook leerlingen permanent terecht voor opnames.

De school benadrukt wel dat het welbevinden van de leerlingen van groot belang is en beschikt daarom over veel hoekjes, zit- en overlegplekjes. Er is veel beweging, het lijkt soms wat chaotisch, maar de leerlingen vinden hun weg.

Als bezoeker voel je dat deze school een warme en open sfeer uitstraalt, zowel bij de directie, leerkrachten als leerlingen. We voelden ons welkom en al onze vragen werden zonder verpinken beantwoord. Eigenlijk  zoals we dat kennen op het Sint-Janscollege ;-).

In het bijzonder bedanken we Astrid Hafsteinsdóttir en Sandra Rebekka Önnudóttir Arnarsdóttir die ons de school en nog vele andere mooie plekjes van Ijsland hebben leren kennen.

Koen Van Nuffel (ICT-Coördinator CV)

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie