Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Internationaliseringsweek Erasmus+ Challeco Belgium 30 jan – 3 febr zaterdag 4 februari 2023

Challeco Belgium

Zondag 29 januari, D-day! Een jaar hadden we uitgekeken naar dit moment: de ontvangst van onze buitenlandse vrienden in het wondermooie Gent. Leerlingen en enkele leerkrachten uit Spanje, Denemarken en Noorwegen zouden deze week afzakken naar onze school om kennis te maken met de Belgische cultuur en bij te leren over de ecologische uitdagingen van onze samenleving.

Maandag luidden we de projectweek in met een verwelkoming door meneer Ackerman en een streepje muziek. De sfeer zat meteen goed! Hierna stapten we naar het Gentse stadhuis, waar we uitleg kregen over hoe Gent klimaatneutraal wil worden tegen 2050. We leerden over de vele goede stappen die Gent al genomen had, wat nog beter kan en wat we als individu kunnen doen voor het klimaat. Tijdens onze vrije tijd namen we onze buitenlandse gasten mee op verkenning. We lieten hen het Gravensteen, de Graslei en onze andere historische pareltjes zien.

Hierna sprongen we op de bus richting de Bourgoyen-Ossemeersen, een natuurreservaat te Mariakerke. Een heerlijk menu van soep en broodjes met verschillende spreads werd ons voorgeschoteld om daarna 3 interessante workshops bij te wonen: een wandelworkshop, een doe-workshop en een denk-workshop. Deze drukke, maar mooie dag sloten we af met een vegetarische potluck op onze school. Iedere host bracht iets mee van thuis. We hadden een heerlijke buffettafel! Het was de perfecte afsluiter voor een mooie dag.

We begonnen onze tweede dag van de projectweek met een lezing door professor in de klimaatjournalistiek, mevrouw Brokken. Ze legde ons uit dat klimaatverandering in verschillende domeinen terug te vinden is. De oorzaken en gevolgen situeren zich in economie, de politiek, in cultuur … We brainstormden over wie wij zijn en welk effect wij kunnen hebben op grote schaal.

Na deze boeiende uitleg vertrokken we richting de Zonneberg in Zelzate. De Zonneberg is het grootste aaneensluitende park voor zonne-energie in de Benelux. We begonnen met wat uitleg, maar gingen het terrein al snel gaan ontdekken. Een gids nam ons mee op de heuvel en toonde ons de duizenden zonnepanelen die zich daar bevinden. Zeer leerrijk! Eenmaal terug in Gent hadden we een vrije avond. Het ideale moment om de straten van Gent te verkennen met onze gasten!

Woensdag was één van de hoogtepunten van onze week: een uitstap naar Brussel. In de voormiddag bezochten we BIGH, Brussels Aquaponic Farm (stadsboerderij). We mochten een kijkje nemen achter de schermen en kregen veel uitleg van onze gids over wie ze zijn, wat ze doen en waarom dit initiatief van ecologisch belang is. We zetten onze uitstap verder richting de Grote Markt. We kregen wat vrije tijd om Brussel te tonen (en te laten proeven ;-)) aan onze gasten. Hierna stapten we naar de Europese Commissie. We werden verwelkomd en als echte commissieleden mochten we plaatsnemen in de grote zaal. Na wat uitleg over de klimaatdoelen binnen de EU, kregen we de kans onze vragen te stellen. Interessant om te horen wat er op grote schaal mogelijk is!

Donderdag was onze laatste dag van de projectweek. We hadden vier workshops op school. De eerste twee werden gecombineerd en gingen over de mogelijkheden binnen Erasmus+ naar de toekomst toe: in het buitenland studeren, werken … Het is allemaal mogelijk! Daarna werkten we verder aan ons ‘klimaatspel’ waar we doorheen het volledige project aan hadden gesleuteld. De laatste workshop was één van mijn persoonlijke favorieten. We maakten een verticale tuin op ‘het koerke’. We boorden, zaagden en maakten bankjes en plantenhouders voor aan de muur. Zo wijs! Zo hebben we een eeuwige herinnering op onze school aan ons fantastische project. Niet dat we deze week ooit zullen vergeten ;-)!

Vrijdag was het tijd om afscheid te nemen van onze buitenlandse vrienden. De nodige knuffels en traantjes waren er ook bij. We beloofden dat we elkaar nog zullen terugzien en zwaaiden hun uit.
Een intense, mooie, leerrijke week was het geweest. Eentje waarvan we even zullen moeten bekomen, maar waarvan we de herinneringen eeuwig zullen bewaren!

MONA HMAÏSSIA (6HUW2)  en MAURO VAN RUMST (6GWI6)
In naam van de deelnemers van Challeco

nog enkele sfeerbeelden

ontvangst Spaanse delegatie aan St.-Pietersstation

gezellig samenzijn op school met leerkrachtenteams op zondagavond

officiële opening van de meeting door directeur Ackerman op mandagmorgen

zingen van de Europese hymne onder vioolbegeleiding van oud-leerlinge Eva

bezoek Zonneberg

op bezoek in de Europese Commissie

workshop op donderdag

workshop op donderdag

mmm… pancakes on February 2

Europese vriendschappen

Alle Menschen werden Brüder!

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie