Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
OLB-feest – 18 maart 2017 dinsdag 28 maart 2017

18 maart OLB feest : een waar succesverhaal !

Klik hier om het volledige fotoalbum te bekijken

Dit jaar mochten we maar liefst 255 oud-leerlingen en oud-leraars verwelkomen in de inkomhal van CH. Nadien bleven 210 ervan voor de feestmaaltijd.

Het succes is vooral te danken aan: de degelijke voorbereiding door onze bestuursploeg en aan de oud-leerlingen van bepaalde jubilerende jaren die erin slaagden hun klasgenoten te overtuigen in te gaan op de uitnodiging (er werden 426 invitaties met de post verstuurd). Ook sociale media waren ons communicatiemiddel. Bovendien volgde ex-collega Greta Van de Moortel nauwkeurig de OLB databank op (nieuwe adressen, telefoonnummers en e-mailadressen). Johan Ackerman nam als schatbewaarder secuur de financiële kant op zich en maakte de inschrijvingslijsten. Dank zij een werkbaar draaiboek werden alle taken verdeeld en zo goed mogelijk ingevuld.

Om 17u beginnen de rondleidingen op de beide campussen geleid door de campusdirecteurs. Op campus Heiveld neemt Luc De Grieve een tweede groep voor zijn rekening. Alom verwondering en bewondering voor de vernieuwde en nieuwe gerealiseerde projecten (kapel, sporthal en recente nieuwbouw).

Rond 18u is het tijd voor de lessen, door enthousiaste oud-leraars elk op hun eigen manier gebracht. Gerard Impens is zo begeesterd dat hij vergeet de beschikbare tijd te delen met Jef van Bemmel. Jammer, hij zal zijn beslist goed voorbereide les moeten bewaren voor volgend jaar. Op campus Visitatie zijn Fernand Clemminck en Kristine Vanhoucke vaste waarden als lesgevers.

Ondertussen komen de jubilarissen van de vroegere O.L.V. Visitatiehumaniora in groten getale aan en start de receptie waar de SJC-jubilarissen (10 jaar afgestudeerd) bij aansluiten: een frisse cava, een fruitsap, lekkere hapjes (klaargemaakt door een team van vrijwillige leerkrachten) staan garant voor gezelligheid in de inkomhal die net niet te klein is om er de sfeer in te houden.

Om 20u worden de disgenoten uitgenodigd naar de feestzaal waar ze door ondergetekende worden verwelkomd. Een speciaal woordje gaat naar de oudste jubilarissen die 50 jaar geleden het Sint-Jan Berchmanscollege verlieten eind juni 1967 om de schoolbanken te ruilen voor de zetels van de universiteitsaula’s, van de hogeschool of van het seminarie. Opvallend is de talrijke opkomt van de jubilarissen van 1977, 1987 en 1997 van de O.L.V. Visitatie. Dat is gewoon super. Een woord van dank gaat naar de lesgevers, waarop een spontaan applaus volgt. De medewerkers achter de schermen (bar en kassa) en de huidige leerlingen van SJC die voor de drankbediening zorgen worden van harte opgenomen in het dankwoord.

Genoeg gepraat, tijd om te eten. Een vlotte bediening zorgt ervoor dat iedereen in een mum van tijd kan starten met het voorgerecht, gevolgd door een copieus hoofdgerecht en nadien een lekker dessert. Ook de vegetariërs worden op hun wensen bediend. De sfeer is optimaal en de lachsalvo’s aan bepaalde tafels laten niet op zich wachten. Ondertussen is het bij wijlen hard labeur aan de bar waar glazen worden afgewassen en gevuld.

Als na 21.30u de niet-jubilarissen aankomen wordt het nog gezelliger en moeten de kelners een tandje bijsteken, maar alles loopt vlot.

In de late (of beter vroege) uurtjes, het is dan 2.30u… kunnen de organisatoren tevreden maar wel moe terugblikken op een geslaagd feest: de feestzaal en de inkomhal liggen er netjes bij zodat de school op maandag vlot kan starten.

Als organisatoren kijken we nu al uit naar de volgende editie op 17 maart 2018 en hopen we een even succesvol feest te kunnen realiseren. In de rand: ondergetekende mag dan aansluiten bij de SJB jubilarissen van 1968 en Johan Ackerman bij die van 1978. Dit alles ‘ bij leven en welzijn’.

Nogmaals onze oprechte dank aan iedereen die meehielp aan ons feest.

Je kan hieronder nog enkele reacties van feestelingen lezen die ons via e-mail bereikten.

Zo iets doet deugd!

Michel De Buck
voorzitter oud-leerlingenbond

Geachte Heer De Buck, Beste Michel,

Van harte dank voor de perfecte organisatie van de zeer geslaagde jubileumeditie van het Oudleerlingenfeest.

Het was echt de moeite zoveel leerkrachten en medeleerlingen van destijds terug te ontmoeten, sommigen (op het eerste gezicht althans) al beter herkenbaar dan anderen.

De rondleiding vooraf door Luc De Grieve in de prachtige nieuwbouw, door de functioneel vernieuwde lokalen, o.a. de vroegere kapel, en de grote sporthal was indrukwekkend. De technologische aanpassingen en doorgedreven didactische informatiseringsprojecten zijn toonaangevende voorbeelden voor vele andere scholen.

De les van o.a. Gerard Impens was pure nostalgie en het was mooi te zien hoe vitaal, intellectueel scherp en geëngageerd hij gebleven is. De invloed van al de leerkrachten tijdens de belangrijke vormende jeugdjaren van de humaniora blijven een gans leven sterke referenties en ankerpunten. De aansluitende receptie en de lekkere maaltijd opgediend door de vele vrijwilligers waren zeer verzorgd. Het kader in de mooi versierde grote refter was ideaal om vele herinneringen op te halen en de diverse levenservaringen met de

vroegere klasgenoten uit te wisselen. Nogmaals bijzondere dank voor uw grote inzet voor alle oud-leerlingen doorheen de vele jaren. Iedereen zei dat enorm te appreciëren. Het is waarschijnlijk uniek in de Gentse regio.

Met vriendelijke groeten,

Geert Byttebier
Sint-Jan Berchmanscollege 1977

1977… Ons afstudeerjaar!

2017… Een heel blij weerzien van alle stralende klasgenoten na 40 jaar!

Druppelsgewijs kwamen de “dames” binnen… soms was er een partner bij.

Na een korte speech van de directeur werden we naar een lokaal geloodst waar een vurige, enthousiaste en gedreven wiskundeleerkracht ons stond op te wachten. Ze bracht een goed doordachte en inhoudelijk sterke les wiskunde voor ons. De tijd vloog voorbij…

We lachten en babbelden… Grappig die geknipte blaadjes! Oei! Tijd voor de rondleiding!

Herinneringen en emoties kwamen naar boven.

Ook voor de zusters van de school was het een emotioneel weerzien na 40 jaar!

Daarna een winderige wandeling naar St.-Jan voor de hapjes en de drankjes.

Lekker, mooi gebracht! Perfect!

Blij om zoveel klasgenoten te zien stralen! Praten doet deugd en snakt naar meer…

We beloofden elkaar snel terug te ontmoeten. Dat moet lukken! Het was gewoon heel fijn!!!!

Bedankt voor alles!

Monique Hozemont
O.L.V. Visitatiehumaniora 1977

Dag Mijnheer Ackerman,

Ik wil u graag nog eens bedanken voor de zeer gezellige avond die we mochten beleven .

Alles zat goed: het onthaal, de rondleiding (ook op ons vroegere internaat), het lesje ‘uit de oude doos’, de verzorgde receptie en het lekker etentje.

Het was heerlijk om nog eens te mijmeren over vroeger…

En vooral, er zijn weer banden gesmeed! We spraken al af om geen tien jaar meer te wachten om elkaar eens terug te zien.

Dus: missie geslaagd!!!

Ria Van Hijfte
O.L.V. Visitatiehumaniora 1977

Reünie, 18 maart 2017

Ja, het was uitkijken naar 18 maart 2017 !

Inderdaad, zoals op de uitnodiging vermeld stond, zijn we 40 jaar geleden afgestudeerd aan de humaniora, menswetenschappen ’77. Wat is er in die tijdsspanne allemaal niet gebeurd… Eigenlijk veel en tegelijk niet zoveel !

Een paar foto’s van toen, die ik nog had liggen, hebben mij geholpen om veel gezichten voor de geest te halen. Echter bij het weerzien van de (“oude” laat ik hier bewust weg) klasgenoten was het toch vragen aan de een en ander : “ wie zijde gij?”

Later op de avond realiseerde ik me, na enige uren in hun bijzijn, dat niemand écht veel veranderd was. Ok, een beetje verouderd, maar de gezichten, mimieken en uitspraken van hen toen, zijn nog steeds dezelfde. Echt wel !

In ieder geval hebben we kunnen bijpraten en met sommigen valt er nog een hoop extra bij te babbelen, maar de aanzet is gegeven!

Bedankt aan de organisatoren en zij die hebben aangegeven dat de Visitatie ook wel recht heeft op een reünie!

Wij hebben met z’n allen onderling afgesproken dat een 2-jaarlijkse bijeenkomst een leuk initiatief zou kunnen zijn. Met een aantal klasgenoten gaan we hier zeer actie voor ondernemen.

In ieder geval kijk ik al uit naar 2027.

Amai, dat lijkt nog lang, echter, we weten wel beter intussen!

Ann Gydé
O.L.V. Visitatiehulaniora 1977

—-

Beste,

langs deze weg zou ik jullie willen bedanken voor dit initiatief. Het was voor mij persoonlijk echt aangenaam om nog eens op school rond te lopen, en dit in het gezelschap van oud-klasgenoten en oude bekenden van de school zelf.

Ik blijf wel een kind van de Visitatie (al van het zomerklasje 😉 ) dus de oversteek naar Campus Heiveld was even wennen, maar dat kwam helemaal goed. Ik herkende de refter nog van de mosselfeesten van het St Jan Berchmans van vroeger van mijn broer 😉

Liesbeth Van Rysselberge
O.L.V. Visitatiehumaniora 1997

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie