Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
Scherven brengen geluk: autobiografie over diagnose ‘autisme’ op volwassen leeftijd dinsdag 28 maart 2023

“Ongeveer 10 jaar geleden studeerde ik af aan SJC. Sommige leerkrachten zullen zich mij misschien nog vaag herinneren als een extreem timide en haast onzichtbare student uit de Latijn-Griekse, maar ik vermoed dat ik voor de meesten van hen in de massa ben opgegaan. Na mijn middelbare school heb ik een master Taal- en Letterkunde behaald, gevolgd door nog een extra master Filmstudies en Visuele Cultuur. Op 23-jarige leeftijd had ik dus al twee diploma’s op zak en de wereld lag voor mij open. Maar onderhuids, en dan vooral in mijn hoofd, ging het er een stuk minder goed aan toe. Ik kampte met een allesbeheersende en steeds escalerende angststoornis, geraakte geïsoleerd door depressies, en vocht dagelijks tegen allerlei mentale problemen. In oktober 2019 (enkele maanden voor de pandemie uitbrak) besloot ik voor het eerst om hulp te zoeken bij de huisarts. Wat volgde was een lang traject van therapie, medicatie, en veel vallen en opstaan. Maar er veranderde weinig aan mijn situatie, omdat ik me niet bewust was van de onderliggende oorzaak.”

Aan het woord is Niels Haentjens (1996). Uiteindelijk kreeg hij pas begin 2021 een antwoord op ontelbaar veel vragen. Na een kort diagnosetraject volgde de officiële bevestiging van een psychiater: ‘autismespectrumstoornis’. Initieel voelde dat aan als een opluchting. Het kind had een naam. Maar het was ook moeilijk om manieren te vinden om met die nieuwe informatie om te gaan.

“Ik begon boeken te lezen over autisme, en herkende mezelf in de ene na de andere beschrijving. Niet veel daarna kwam ik op het idee om mijn eigen verhaal neer te pennen. Het schrijven van dit autobiografisch boek was voor mezelf enorm therapeutisch en leerzaam, maar ik hoop er ook anderen (leerlingen, ouders, leerkrachten) mee te bereiken om hen te informeren over hoe divers en complex het spectrum wel kan zijn. Het zou zeker geen kwaad kunnen om de neurotypische samenleving af en toe wat autismevriendelijker te maken.”

De rode draad doorheen dit boek is dan wel Niels’ eigen ervaring met autisme en hoe hij persoonlijk heeft leren omgaan met de impact van die relatief late diagnose, maar tegelijkertijd is het boek ook breed toegankelijk en maatschappelijk relevant. Het gaat onder meer over neurodiversiteit, identiteit en de meest fundamentele vragen die een mens zich kan stellen: ‘wie ben ik, wat kan ik, en wat wil ik aanvangen met mijn leven?’ Bovenal is ‘Scherven brengen geluk’ een verhaal over traumaverwerking en hoop, over veerkracht en doorzettingsvermogen, over de kracht van dankbaarheid en meditatie, en over leren accepteren en je weg vinden in het leven. Het boek bevat ook een twintigtal illustraties gemaakt door de auteur zelf.

Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen via www.bravenewbooks.nl/NielsHaentjens (of via andere webshops zoals Bol.com of Standaard Boekhandel).

Niels Haentjens, Scherven brengen geluk, 297 pagina’s, ISBN 978 94 648 0221 4

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie