Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
SJC zwaait STEM-pioniers uit. donderdag 23 juni 2022

Dit schooljaar studeert de eerste lichting STEM-leerlingen af in de richting wetenschappen-wiskunde-STEM. Zes jaar lang kozen zij voor een extra aanbod techniek, engineering en programmeren. Wiskunde(M) en wetenschappen(S) maken immers ook deel uit van een aantal andere studierichtingen, maar wie daarnaast interesse heeft in het E(engineering)- en T(techniek)-luik van STEM, zit helemaal op zijn plaats in de STEM-richting.

Wat is er nu zo speciaal aan STEM? Wel, in de vakken wiskunde, fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde kent een opgave in principe een voorgeschreven antwoord. Via een stappenplan, een aangeleerde methode, kom je tot de oplossing. Bij STEM is dat niet het geval. Er wordt gewerkt via geïntegreerde projecten, waarvan de uitkomst “deels onbekend” en “onzeker” is. De samenhang tussen de verschillende STEM-disciplines is hierbij belangrijk en leidt tot nieuwe inzichten. Nadenken, proberen, opzoeken, bouwen, testen, bijsturen, overleggen, rapporteren, reflecteren, … daar komt het op aan in STEM. Het onderzoekend leren staat centraal. Leerlingen ontdekken dat wetenschappelijk onderzoek niet altijd verloopt zoals verwacht, en dat kan best wel eens frustrerend zijn. Knap om te zien hoe ze ook daar leren mee omgaan. 

We hebben in de afgelopen jaren geconstateerd dat een aantal leerlingen in de derde graad die niet voor STEM kozen in de eerste twee graden, hierin alsnog interesse hebben. Daarom bieden we STEM ook aan als seminarie-uur in het vijfde en zesde jaar.

Beste Edgar, Elmo, Iliano, Milan, Monica, Thorsten en Wout, jullie zijn onze STEM-pioniers, onze “diehards”. Zes jaar lang doorliepen jullie als eersten alle projecten. Er kwamen veel keuzes op jullie pad, maar jullie bleven resoluut voor STEM gaan. We leerden jullie kennen als toffe, enthousiaste, verstandige en leergierige leerlingen. Met spijt in het hart, maar met veel vertrouwen in jullie toekomst, zien we jullie vertrekken op SJC. We hopen dat jullie ooit nog eens terugdenken aan de zelfgemaakte zonnecrème, het CSI-sporenonderzoek, de Pi-bepalingen en onzichtbare boodschappen, de CO₂-metingen in de coronaperiode, de algenkweek of de RSA-coderingen. Misschien dwalen jullie gedachten nog wel eens af naar die kristallen die niet zo snel groeiden als verwacht en dan nog uit het pincet sprongen ook, naar de biodiesel die maar niet wou branden, de melkbioplastic die voor jullie ogen uit elkaar brokkelde of naar de “mooie” schimmels en bacteriën die welig groeiden op de vleesstalen. Laat ons ook weten hoe de drone-vlucht verliep, niet alleen het opstijgen, maar (hopelijk) ook het landen. En twee stroombronnen parallel schakelen, is dat nu wel een goed idee, of toch maar beter niet? Trouwens, we hebben op onze bestellijst voor komend schooljaar een nieuwe pot NaSO4 gezet want de oude is bijna leeg. Hoe zou dat komen??? 

Beste Robin en Thibeau, onze “STEM-light-ers”, ook jullie wensen we alle succes in het vervolgtraject! We genoten van jullie constructieve en immer enthousiaste bijdrage aan de eindwerken. Wat fijn dat jullie erbij waren!

Het ga jullie goed.

STEMmige groeten van jullie STEM-leerkrachten

toen zaten ze nog in het 3de jaar

 

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie