Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
STEM Challenge KULeuven zondag 25 juni 2023

Leerlingen Céleste Bauwens, Lore Valcke en Casper Willems volgden dit schooljaar het seminarie STEM-wetenschappen. In het kader van hun eindproject hadden ze deelgenomen aan de STEM-challenge van KU Leuven. Voor deze wedstrijd dienden de leerlingen een toren te bouwen uit materiaal dat ze kregen van de wedstrijdleiding. Daarnaast moesten ze rekening houden met bepaalde regels rond het ontwerp van de toren.

De wedstrijd zelf was ingedeeld in drie categorieën: de mooiste toren, de toren met de kleinste massa die de ‘ontwerpaardbeving’ (0,25 g) kan overleven en de toren die de zwaarste aardbeving kan overleven. Om het effect van een aardbeving na te bootsen, werden de torens tijdens de wedstrijd op een trillende plaat gemonteerd, waarbij de trilling telkens werd versterkt (uitgedrukt in aantal “g”). Elke ronde mochten de twee torens die als laatste overeind bleven, doorgaan naar de finale.

Op woensdag 10 mei was het eindelijk zover. De leerlingen van het seminarie STEM mochten hun toren, de ‘Ackietower’ genaamd, voorstellen op de wedstrijd van KU Leuven. De naam van de toren was een ludieke knipoog naar de naam van onze directeur. De ‘Ackietower’ moest na een intense strijd op de valreep het onderspit delven in de eerste ronde. Hij sneuvelde bij een trilkracht van 0,8 g, ongeveer de kracht van een handgranaat. Desondanks waren de leerlingen tevreden met dit resultaat: ze hadden immers ingezet op een zeer lichte toren, om in die categorie te scoren.

Na een turbulente finale werden de prijzen uitgereikt. De ‘Ackietower’ won de prijs voor de lichtste toren die een ‘ontwerpaardbeving’ van 0,25 g kan overleven. Een dikke proficiat aan onze STEM-leerlingen!

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie