Heiveld: +32.(0)9 228 32 40 Visitatie: +32.(0)9 228 34 62
STEM-klimaatproject 6 Wetenschappen-wiskunde en 2 Wetenschappen STEaM donderdag 30 november 2017

Glaasje vol? Ga ermee rijden!

De zesdejaars Wetenschappen-Wiskunde (6WWi) werken samen met UGent en de tweedejaars STEaM (2WS) aan een klimaatproject.

Doelstelling

Gent wil tegen 2050 een klimaatneutrale stad zijn. Daarvoor moet iedereen zijn steentje bijdragen. Wij willen werken rond duurzaamheid en de bewustwording van de energieproblematiek. We willen kijken welke belangrijke rol biobrandstoffen kunnen spelen in een duurzame economie. Zo werken we samen aan een milieuvriendelijker toekomst. Ons opzet is om biobrandstof, met name biobenzine en biodiesel, te maken en zo een autootje te laten rijden.

Uitvoering

6 Wetenschappen-Wiskunde werd onderverdeeld in 4 groepen:

De groep ‘UGent’ communiceert met de universiteit over het budget, het materiaal en de vooruitgang. Zij regelen ook leveranciers voor het materiaal dat we uiteindelijk gaan gebruiken om de biobrandstof te maken. Anton De Vylder, PhD Student, Laboratory for Chemical Technology (LCT): “Wij doen bij ons in het labo af en toe workshops om leerlingen van het secundair onderwijs kennis te laten maken met de universiteit en de opleiding tot burgerlijk ingenieur in de chemische technologie. Dit is onderdeel van het ‘educatief aanbod voor leerlingen en leerkrachten’ vanuit UGent (https://www.ugent.be/educatief-aanbod/nl). Dit STEM-klimaatproject is voor ons wel iets nieuws. Het is de eerste keer dat we meewerken aan een STEM-initiatief dat komt uit een middelbare school waarbij de leerlingen het project leiden en wij eerder optreden als coach.”

De groep ‘STEaM’ zorgt ervoor dat de tweedejaars uit de richting ‘Moderne wetenschappen STEaM’ zo veel mogelijk bij het project betrokken worden. Ze onderhouden ook de contacten met dhr. Lafaut en dhr. Van Hijfte, leerkrachten STEaM in het 2de jaar. Freya Meersman (leerling 6WWi): “We zijn van plan om een interactieve les te houden met de leerlingen uit 2WS. Daarin willen we te weten komen wat zij kunnen bijdragen aan dit project met en zonder onze hulp. We stellen vragen zoals: ‘Met welke milieuproblemen hebben we vandaag te maken?’, ‘Wat verstaan jullie onder biobrandstof?’ en ‘Hoe zouden jullie biobrandstof maken?’. We leggen ons project uit aan de hand van een PowerPoint.”

De groep ‘Publiciteit’ zorgt ervoor dat de buurt weet waar we mee bezig zijn. Ze ontwerpen posters, maken een facebookpagina en stellen een persbericht op voor lokale media.

De groep ‘Budgetbeheer’ regelt de financiële zaken van het project. Ze maken een inventaris van het materiaal om te weten wat we zoal nodig hebben. Ze schatten de prijs in die ze moeten besteden aan nieuw materiaal, zo weten de andere groepen hoeveel ze nog kunnen uitgeven.

6WWi spendeert elke week ongeveer een lesuur chemie aan dit project. Alle groepen zijn druk in de weer om een goed resultaat te behalen!

We houden jullie verder op de hoogte!

Publiciteitsteam 6WWi

Campussen

De twee campussen van het Sint-Janscollege liggen op wandelafstand van elkaar, in het hart van Sint-Amandsberg.

Ligging & Bereikbaarheid Contacteer ons

Campus Heiveld

Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 32 40 E-mail: heiveld@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Heiveld

Campus Visitatie

Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg Tel: +32.(0)9 228 34 62 E-mail: visitatie@sjc-gent.be Wie contacteren? Campus Visitatie